Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

torstai 30. kesäkuuta 2011

Vierailulla Magdalan Marian kotikaupungissa

Yksi oleellinen osa kaivauksiamme on ryhmän jäsenten vierailut alueen eri kaivauksilla. Projektillamme ja sen johtajalla Jürgen Zangenbergilla on hyvät suhteet moniin alueella kaivaviin arkeologeihin. Tiistaina kaivausten henkilökunnalla (valitettavasti ei koko ryhmällä) oli tilaisuus tutustua kaivauksiin Magdalassa, joka kristillisessä traditiossa tunnetaan  Jeesuksen seuraajan, Magdalan Marian, kotipaikkana.
Magdalan kaivaukset ovat yksi viime aikojen tärkeimmistä kaivauksista alueella. Fransiskaaniarkeologi Stefano de Lucan johtamissa kaivauksissa on paljastunut, että Magdala oli urbaani keskus jo hasmoniajalla 1. vuosisadalla eaa. Kaupungista on paljastunut massiivinen satama ja kylpyläkompleksi, joiden varhaisimmat vaiheet ovat peräisin hasmoniajalta ja joita laajennettiin roomalaisajalla 1 vuosisadalla jaa. Kylpylän yhteydessä oli palaestra eli neliönmuotoisen pihan ympärille rakentunut painikoulu, joka toimi paitsi urheilukouluna myös kasvatuslaitoksena.
Magdalan kaivaukset osoittavat urbaanin, hellenistisen kehityksen alkaneen Galileassa jo ennen kuin Herodes Antipas perusti Tiberiaan kaupungin vuonna 19 jaa. Kaivaukset antavat lisävalaistusta keskusteluun siitä, kuinka laajalle kreikkalais-roomalainen kulttuuri oli levinnyt Jeesuksen aikaisessa Galileassa ja missä määrin esimerkiksi Jeesuksen julistusta voi tulkita vastauksena Rooman imperiumin tiukentuvalle otteelle alueella.
Toivottavasti jatkossa voin jossain yhteydessä esitellä Magdalan kaivauksia kuvamateriaalin avulla, mutta tässä blogissa en voi julkaista kuvia Magdalan löydöistä. Omat kaivauksemme ovat jatkuneet hyvin kuten oheisista otoksista käy ilmi. Huomenna on vuorossa ns. pitkä viikonloppuvapaa, jolloin meidän Helsingin kaivaustiimimme suuntaa Jerusalemiin. Blogin pariin palaan viikonlopun jälkeen. 

Lucano de Stefa (kesk) esittelee Magdalan kaivauksia tiimillemme.
Maarit ja Eelis kaivavat suunnilleen siinä, mistä laskelmien mukaan pitäisi löytyä yhden synagogan sisällä olleen pylvään perusta.

Suvilla oli torstaina usean kymmenen kolikon päivä.

Tapio kaivaa esiin helposti särkyvää laastinpalaa, joka on peräisin katto- tai lattiarakenteesta.  Henna  ihailee  omaa löytöään taustalla.
 


Eeva-Mari ja Ulla näyttävät kottikärräämisen mallia...
...vaikka se joskus onkin haasteellista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti