Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Hitaasti hyvää tulee…

Kaivaukset ovat jatkuneet tutulla ohjelmalla. Varsinkin ensikertalaiset kaivajat haluaisivat varmasti kaivausten etenevän nopeammin, jotta tehdystä työstä olisi näkyviä tuloksia.
Kaivauksissa kuitenkin kannattaa kiiruhtaa hitaasti. Arkeologinen työ on paljon ja itse pääasiassa jotain muuta kuin itse kaivamista. Kaivauksissa hankitaan materiaalia, jota myöhemmin analysoimalla tehdään päätelmiä kaivauskohteesta. Analyysi onnistuu vain, jos kaivauslöydöt on huolellisesti dokumentoitu. Kaivausalueilla ja löydöillä on omat arkistointinumeronsa. Yhdellä alueella kaivetaan alaspäin kerros kerrallaan ja kunkin kerroksen löydöt valokuvataan ja paikannetaan takymetrin (total station) avulla ennen kuin siirrytään eteenpäin. Näin saadaan tallennettua tiedot kustakin kaivauskerrostumasta ennen kuin se joudutaan tuhoamaan, jota päästäisiin etenemään seuraavaan kerrostumaan. Tärkeimmillä kaivauspaikoilla kaikki maa-aines siivilöidään, jotta löydettäisiin erityisesti kaikki alueella olevat kolikot - viime vuonna näitä noin viiden sentin kokoisia kolikoita löydettiin yli 400. Keramiikan ohella kolikot ovat tärkeitä kaivauksissa löytyneen rakennuksen ajoittamisessa.
Kaivausten henkilökunta työskentelee kaivausten tulosten kimpussa majapaikkamme pommisuojaan pystytetyssä toimistossa. Helsinkiläiset Vilja Alanko ja Suvi Sahakari ovat vastuussa kaivaustulosten rekisteröinnistä kaivausten sähköiseen tietokantaan. Tietokannan on suunnitellut yksi kaivausten johtajista, Bernin Stefan Münger, ja mm. Israelin arkeologisia kaivauksia valvovat viranomaiset ovat olleet kiinnostuneita pitkälle kehitetyn tietokannan soveltamismahdollisuuksista laajemminkin.
Toimistossa työskennellään myös Horvat Kurin läheisyydessä sijaitsevan Kinneretin rauniokummun kaivausten materiaalin kimpussa. Kinneret Regional Project kaivoi Kinneretissä vuoteen 2007 asti, ja paikalta löytyi mm. rautakaudelta peräisin (n. 1000 eaa.) oleva kaupunki, joka oli yksi tärkeimmistä keskuksista alueella. Kinneretin kaivausten tuloksia työstetään julkaistavaksi. Paikalla on mm. arkkitehti, joka tekee piirroksia löytyneestä kaupungista ja sen taloista ja restauroija, joka kokoaa yhteen pienistä keramiikan palasista kokonaisia astioita ja ruukkuja.






  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti