Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Työniloa!

Kolme kaivauspäivää on takana, ja ryhmä on päässyt hyvin sisään normaaliin kaivausrytmiin. Herätys on aamulla puoli viiden aikoihin, jonka jälkeen nautimme ns. sokeriaamiaisen (=kakkupala ja kuppi kahvia/teetä). Tämän jälkeen menemme kaivauskukkulalle minivanien kyydissä ja työt alkavat juuri hieman ennen auringonnousua. Töitä tehdään klo 8.30 tarjoiltavaan aamiaiseen asti; aamiaisen meille valmistaa kenttäkeittiöön kenttäemäntämme Sirpa Latva-Nikkola.
Aamiaisen jälkeen työt kaivauspaikalla jatkuvat puoleen päivään, jolloin alkaa olla liian kuuma työntekoon. Iltapäivällä on vielä vuorossa päivän aikana löytyneiden keramiikan palasten pesua, ja aiemmin pestyn keramiikan lukua eli alustavaa analyysia, johon kaikki kaivajat osallistuvat vuorollaan. Useina iltoina on lisäksi ohjelmassa arkeologiaa tai alueen kaivauksia esitteleviä luentoja, joihin kaivajat osallistuvat osana kaivausten aikana suoritettavaa ”kenttäkoulua”.
Kaivauspaikalla kaivajat on jaettu kuuteen ruutuun. Kukin ruuturyhmä vastaa kaivausten koko ajan tietyn alueen kaivamisesta. Vaikka kaikki ruudut ovat löydetyn synagogan sisällä - tai ainakin näin tässä vaiheessa oletamme - tai sen välittömässä läheisyydessä, eri ruutujen löydöt voivat poiketa huomattavasti toisistaan.
Keramiikan ja kolikkojen lisäksi olemme löytäneet jo pylväiden jäännöksiä ja osia seinistä, joiden yhteydet aiemmin esiin kaivettuun osaan synagogasta ovat vielä epäselviä. Löydöt ovat herättäneet innostusta ja ilmassa liikkuu monenlaisia spekulaatioita siitä, mitä löydöt merkitsevät. Joukossa on innokkaita teorian rakentelijoita, joiden ajatukset vähäisinkin löytö saa villiin laukkaan.
Tuntuu siltä, että kaivausporukassa vallitsee hyvä ja innostunut ilmapiiri. Tänään kesken työnteon ilmoille virisi jostain ruudusta yhteislaulua. Kaivausten johtoryhmä pohti, että ehkä työtahti on liian löysä, koska energiaa näyttää olevan varastossa yllin kyllin. Kuin vastauksena tähän hetken päästä kuultiin sykähdyttävä versiosta klassikosta ”Hopeinen kuu” – ei siis tarvitse huolehtia siitä, etteivätkö suomitytöt ja –pojat näkyisi ja erityisesti kuuluisi kaivausporukassa. Tosin vasta selittelyjen jälkeen muut ymmärsivät, että kyseessä on tango…





1 kommentti:

  1. Mukava lukea näitä päivityksiä. Lisää vaan kuvia ja juttuja! :)

    VastaaPoista