Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Kadoksissa oleva seinä, allas ja pylväiden perustuksia

Kaivaukset ovat edenneet hyvään tahtiin. Kaivamaamme rakennusta paljastuu vähä vähältä yhä enemmän, mutta samalla eteen tulee yllättäviä asioita. Kun luulimme jo löytäneemme synagogan itäseinän, kaivauksilla vieraili Mordechai Aviam kollegoineen ja esitti oman tulkintansa löydöistämme. Aviam on kaivanut Galileassa jo lähes kolmekymmentä vuotta, ja hän jos kuka tuntee alueen kaivaukset. Hän ehdotti, että esiin kaivamamme seinän pätkä on oikeastaan bima eli koroke, jota on käytetty toorakääröjen säilytykseen ja lukemiseen. Tämän teorian mukaan varsinainen synagogan ulkoseinä olisi kauempana idässä, jossa maan pinnassa onkin näkyvissä pari kiveä, jotka voisivat olla osa seinää. Varmistaaksemme, missä oikeastaan on synagogan itäseinä, avasimme uuden testikaivausalueen.
Kadonneen seinän lisäksi arvailuja on aiheuttanut jonkinlainen vesiallas, jonka olemme löytäneet. Israelilaiset vieraamme olivat varmoja, että kyseessä on rituaaliseen puhdistautumiseen käytetty miqve-allas. Itse olemme kuitenkin vielä odottavalla kannalla tulkintojemme kanssa.
Lisäksi olemme paikallistaneet synagogan sisältä kaksi pylväiden perustaa. Niiden perusteella rakennuksemme näyttää edustaneen basilika tyylistä rakennusta, jonka pylväsrivit jakoivat eri laivoihin. Tässä vaiheessa emme tosin tiedä, kuinka monta pylväsriviä rakennuksessamme on, koska meillä ei ole selvää käsitystä vielä sen leveydestäkään.
Moni asia odottaa vielä valaistusta, mutta juuri tämä tekee kaivauksista mielenkiintoisia. Kuten professori Aviam totesi vierailullaan: olemme vaiheessa, jossa voi esittää loputtomasti varmoja näkemyksiä siitä, mitä seuraavaksi löydetään, kunnes seuraavan löydön myötä aiemmat näkemykset joutavat romukoppaan.

Ulla Paavalin jalanjäljissä teltantekijänä

Mika kaivaa esiin synagogan pohjoisseinää

Henna työskentelee synagogan eteläseinästä löytyneen oviaukon kohdalla.

Elina ja "terassimuurin" ulkopuolella oleva vesi-installaatio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti