Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Retkeilemässä


Lauantaina teimme retken läheiseen Kapernaumiin, jossa sijaitsee ns. Pietarin talo ja 400-luvulta päräisin oleva massiivinen kalkkikivisynagoga. Sunnuntaina oli vuorossa kenttäkoulun ohjelmaan kuuluva päiväretki eri arkeologisiin kohteisiin.
Ensimmäisenä vierailimme Pohjois-Carolinan yliopiston professorin Jodi Magnessin johtamilla kaivauksilla läheisessä Huqoqin kylässä. Aiemmin lauantaina Magness tutustui noin 50 hengen kaivausryhmänsä kanssa Horvat Kuriin. Jo muutaman minuutin tutustumisen jälkeen hän oli valmis esittämään oman teoriansa, jonka mukaan meillä onkin yhden rakennuksen sijasta paljastumassa kaksi, eri vaiheissa rakennettua rakennusta…
Jodi Magness on useista eri Palestiinan kohteista kirjoittanut arkeologi, joka viime aikoina on arvioinut uudelleen Galilean synagogien ajoitusta. Aiemmin useat näistä synagogista on ajoitettu 200-luvun loppuun tai 300-luvulle jaa., mutta Magness väittää, että nämä ajoitukset ovat liian varhaisia ja synagogat ovat peräisin 400- tai jopa 500-luvulta. Magness on perustanut väitteensä muiden kaivajien kaivausraporttien uudelleenarviointiin, joten hänen valmiutensa arvioida uudesta näkökulmasta myös meidän kaivauksiamme ei yllättänyt. Huqoqissa Magness kaivaa synagogaa, ja toivoo löytävänsä lisätukea Galilean synagogien myöhäiselle ajoitukselle.
Sunnuntain retken muita kohteita olivat Tiberias, Sepforis ja Hippos. Sepforiksessa tutustuimme useisiin hienoihin mosaiikkeihin ja Galileanjärven itärannalla sijaitsevasta Dekapolis-kaupunki Hippoksesta saimme ihailla upeita näköaloja järvelle.

Sterre ja Tapio lautapelin lumoissa Kapernaumin synagogassa.

Jodi Magness kertoo ryhmällemme Huqoqin kaivauksista.

Huqoqín synagogan läheisyydestä on löytynyt vesisäiliö, jonka kaivajat työskentelevät maan alla kapeassa tunnelissa.

Kaivausryhmää Sepforiksen pääkadulla cardo maximuksella.   

Sapforiksen roomalaisen teatterin lavalla Tapio, Henna ja Elina ja kreikkalainen tragedia

Henna, Eelis ja Hippoksen kirkon vuoden 749 maanjäristyksessä kaatuneet pylväät.

Kenttäemännän lepohetki Hippoksen agoran tuntumassa.

Hippoksen odeion eli pieni laulu-, musiikki- ja teatteriesityksiä varten rakennettu teatteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti