Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Luolamies vesisäiliössä


Perjantai kaivausten ehdoton kohokohta oli kaivausryhmän keskuudessa ”luolamiehenä” (caveman) tunnetun israelilaisen arkeologin Yinon Shivtielin vierailu kaivauksilla. Yinon on käynyt tutustumassa kaivauksiimme jo useasti, mutta tällä kertaa hänellä oli tähän erityinen syy.
Perjantain tapahtumat lähtivät liikkeelle torstaina, kun Elina löysi syvältä näyttävän onkalon synagogan pohjoisseinän ulkopuolella olevien kolmen altaan luota.  Asiaa tutkittiin tarkemmin ja paljastui, että Elina oli työskennellyt ja itse asiassa istunut maanalaisen vesisäiliön suuaukon kohdalla. Jürgen soitti Yinonille, joka melko pian ilmestyikin paikalle. Yinon on erikoistunut Galilean alueen luolien ja kaikenlaisten maanalaisten onkaloiden tutkimiseen. Hän on tehnyt väitöskirjan Galilean luolista, joita käytettiin piilopaikkoina juutalaissodan (66-73 jaa.) ja Bar Kokhban kapinan (132-135 jaa.) aikoihin. Yinon on aidon innostunut aiheestaan, mutta saimme pidettyä hänet vielä torstaina poissa vesisäiliöstä.
Perjantaiaamuna vesisäiliön suuaukkoa paljastettiin lisää ja löytö dokumentoitiin huolellisesti. Yinonin tullessa paikalle kaikki oli valmista sille, että hän voisi laskeutua tutkimaan vesisäiliötä tarkemmin.
Yinon laskeutui säiliöön ja raportoi syvyyksistä, että kyseessä on todella iso säiliö: kirkonkellon muotoinen n. kuusi metriä syvä ja seitsemän metriä leveä kallioon hakattu ja siististi kauttaaltaan laastilla päällystetty. Parin minuutin alhaalla olon jälkeen Yinon viestitti, että hänen pitää nousta hieman ylemmäs, sillä happi säiliön pohjalla oli loppumassa. Vesisäiliö oli ollut n. 1500 vuotta eristettynä ulkoilmasta, joten sitä pitää tuulettaa muutamia päiviä ennen kuin sitä on mahdollista tutkia tarkemmin.
Vesisäiliö antaa uutta tietoa siitä, miten vesihuolto oli järjestetty Horvat Kurin kukkulalla. Säiliön löytyminen voi olla muutenkin tärkeää. Säiliö on ollut suljettuna siitä lähtien, kun tuhoutuneen synagogan rakenteet peittivät sen. Sen pohjalta löytyy toivottavasti vedennostamisessa käytettyjen ja altaan pohjalle tippuneiden astioiden jäänteitä. Tämän keramiikan ajoitus voi antaa tietoa siitä, milloin altaan käyttö on loppunut ja synagogamme tuhoutunut.
Elina kertoo kaivausryhmälle, mistä löysi vesisäiliön suuaukon.

Aamuvarhaisella Tapio, Eelis ja Jürgen raivasivat näkyviin vesisäiliön suuaukkoa.

Suuaukko n. kuusi metriä syvään vesisäiliöön
 .
Yinon tarkistaa turvalaitteet...

...ennen kuin laskeutuu säiliöön.

Ylöstullessaan Yinon kuvasi käyntiä säiliössä käynniksi paratiisissa...

... vaikka hän oli hetkeä aiemmin lähes pyörtynyt hapenpuutteeseen altaan pohjalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti