Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

torstai 7. heinäkuuta 2011

Itäinen seinä löytyi?


Aiemmin bloggasin siitä, että meiltä on kadoksissa rakennuksemme itäinen seinä. Alun perin itäiseksi seinäksi luulemamme rakenne onkin paljastunut joksikin synagogan sisäiseksi rakenteeksi, mahdollisesti osaksi bimaa eli toorakääröjen säilytykseen ja lukemiseen käytettyä koroketta.
Avasimme uuden kaivausalueen viisi metriä alkuperäisen kaivausalueemme ulkopuolelle mutta varmuutta itäisen seinän sijainnista ei löytynyt vieläkään. Tämän tähden lisäsimme vielä uuden kaivausalueen viisi metriä itään edellisestä lisäyksestä ja nyt ehkä tärppäsi. Näkyvissä on joitain rakenteita aivan kukkulamme itäreunassa, joiden käytännössä jo viimeistään täytyy olla rakennuksemme itäseinällä. Ainakin pomomme Jürgen Zangenberg oli niin varma itäisen seinän löytymisestä, että lunasti aiemmin antamansa lupauksen tarjota kaikille oluet, jos ja kun itäseinä löytyy.
Tällä hetkellä rakennuksemme näyttää olleen huomattavasti suurempi kuin olisimme osanneet kuvitella. On selvää, ettemme saa jäljellä olevan noin viikon aikana koko rakennusta kaivettua esiin. Näyttääkin luultavalta, että ensi kesänä palaamme kaivauksille täyden kaivauskampanjan merkeissä.
Myös muualla kuin idässä on tapahtunut edistystä. Rakennuksemme sisällä olevilta alueilta on saatu raivattua rakennuksen sisään romahtaneet kivikerrostumat pois, ja laastilattia on näkyvissä jo monin paikoin. Omassa ruudussani löysimme toissa päivänä jotakuinkin 3300 pientä mosaiikin palasta; minun ei onneksi tarvinnut niitä laskea vaan hollantilainen Annike hoiti sen homman. Jossain vaiheessa rakennuksessamme on siis ollut joko mosaiikein koristeltu seinä tai lattia, mutta tähän asti olemme löytäneet vain irrallisia mosaiikin palasia. Suurin mosaiikkilöytömme on laastissa yhdessä säilyneet yhdeksän mosaiikin palasta.
Työnteon ohessa olemme yrittäneet myös rentoutua. Eilen kävimme läheisessä Tabghan luostarikirkossa, jossa on kuuluisa Jeesuksen leipäihmeeseen liittyvä leipä ja kala-mosaiikki. Saimme myös rentoutua luostarin yksityisellä uima-altaalla, ja illalla jotkut vielä poikkesivat olusilla Tabghan majatalon terassilla, josta aukeaa upeat näköalat Galilean järvelle. 
Isojen kivien raivaus onnistuu Pieterin, Benin ja Eeliksen toimesta neuvokkaiden suomalaisten naisten kokoon kyhäämän verkon avulla...

... tai perinteiseen tyyliin lihasvoimalla vierittäen (Eelis ja Ben).

Elina kaivaa itseään syvemmällä ja syvemmällä pohjoisseinän vesialtaasen.

Eeliksen ja Maaritin lepohetki synagogan eteläseinällä, jossa on oviaukko ja portaat synagogaan.

Eeva-Mari ja esiinkaivettua synagogan laastilattiaa.

Tapio, Lukas ja Sirpa Tabghan virvoittavien vesien äärellä...

... ja virvoitusta Tabghan terassilla Eelikselle, Elinalle, Pieterille ja Raimolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti