Synagoga

Synagoga
Ilmakuva kesän 2010 kaivauksista

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Loppu lähestyy

Kaivaukset ovat kulkeneet vauhdikkaasti kohti loppuaan. Tänään oli itse asiassa viimeinen päivä, jolloin teimme varsinaista kaivaustyötä; huomenna siivoamme paikat ilmakuvia varten, puramme teltat ja viemme kaivaustarvikkeet takaisin varastokonttiin.
Viimeisiin päiviin asti on jatkunut spekulointi synagogan itäseinästä. Aiemmin jo kerroin, että joimme oluet seinän löytymisen kunniaksi, mutta ilo oli ennenaikaista. Tosiasiassa olemme löytäneet rakennuksemme itäosasta useita pohjois-etelä-suunnassa kulkevia rakenteita, jotka voisivat olla osa seinää. On mahdollista, että ainakin joku näistä kuuluu varsinaiseen synagogaan liitetyn huoneen seinään. Jälleen yksi löytämämme seinä on vahva ehdokas itäiseksi seinäksi, mutta asian varmistaminen jää ensi vuoteen.
Viime hetken löytöjäkin on tehty. Olemme löytäneet mm. rosettikuvioin taidokkaasti koristellun kiven, joka on mahdollisesti kuulunut bima-korokkeen yhteyteen. Aivan synagogan eteläisen seinän ulkopuolelta löytyivät ylös johtavat portaat. Portaat ovat johtaneet joko rakennuksen toiseen kerrokseen tai katolle. Joidenkin tutkijoiden mukaan jo myöhäisantiikin aikana joissain synagogissa naisilla oli oma, miehistä erillinen rukousalueensa synagogan toisessa kerroksessa tai parvella. Tämä tulkinta on kuitenkin kiistanalainen emmekä vielä voi tehdä lopullisia johtopäätöksiä portaiden merkityksestä.
Luulimme tätä seinää alunperin synagogan itäiseksi seinäksi, mutta se lienee osa synagogan sisällä ollutta bima-koroketta.

Esiinkaivetulla synagogan lattialla näkyy kaksi pylvään perustaa.

Sanna ja Sannan portaat.

Eeva-Mari metsästää surullisenkuuluisaa itäistä seinää.

Vilja ja Elina työskentelevät, Henna voimailee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti